Grb društva

Sadašnji grb Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gračani nastao je 2005. godine povodom proslave 60 godišnjice djelovanja. Na grbu društva uz naziv i povjesni vatrogasni znak te godinu osnutka u centralnom dijelu nalazi se lik Svetog Mihaela.

Predsjednik društva Denis Ružić u potrazi za pogodnim motivom koji karakterizira Gračane, razgovarao je sa poznavaocem mjesnih običaja i povijesti Zlatkom Puntijarom te je u razgovoru iznjedrena ideja da se u novi grb društva ukonponira lik Sv. Mihaela, čije ime nosi župna crkva u Gračanima. U razgovoru sa župnikom velečasnim Mirkom Kraljem prihvačen je prijedlog te je župnik radi izrade grba, posudio društvu nekoliko fotografija Sv. Mihaela, od kojih se vatrogascima Gračana najviše svidjela fotografija oltarne slike.

Slika nazvana „Sv. Mihael pobjeđuje sotonu“ zauzima središnje mjesto iza glavnog oltara u crkvi sv. Mihalja. U kanonskim vizitacijama prvi se puta spominje 1677. g., a 1699. g. dobila je naziv imago magna (velika slika). Slika je dimenzija 200 x 120 cm te je naslikana tehnikom ulja na platnu i nije potpisana. Autor slike nije poznat, ali se s velikom sigurnošću može reći da potječe iz radionice majstora Hansa Georga Geigera – zagonetnog slikara s kojim je hrvatsko i slovensko slikarstvo 17. stoljeća dosegnulo svoj vrhunac, a o čijoj se biografiji tek devedesetih godina prošlog stoljeća uspjelo saznati nešto više. Značajan je podatak da je u Zagrebu, između ostalih, Geiger opremio crkvu sv. Katarine te crkvu sv. Franje Ksaverskog. Osim manjeg broja potpisanih djela na području sjeverne Hrvatske i Slovenije u kojima je podjednako stvarao, pripisuje mu se i značajan niz nepotpisanih djela te djela naslikanih u njegovoj radionici. Gračanska je oltarna slika upravo jedna od potonjih, a prvi je puta izložena u sklopu opusa Geigerove radionice u Muzeju Mimara na izložbi Sveti trag 1994.g. Ponovno je izložena 2004.g. u Narodnoj galeriji u Ljubljani te 2005.g. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu na zajedničkoj hrvatsko-slovenskoj izložbi Majstor HGG – slikar plastične monumentalnosti.

Tako je nastao ovaj lijep i poseban grb jednog vatrogasnog društva. Koristimo ovu priliku da se još jednom zahvalimo na pomoći g. Zlatku Puntijaru koji je svojom idejom postao kum našeg grba.

grb